Getest: Dragon NaturallySpeaking 12 van Nuance

Getest: Dragon NaturallySpeaking 12 van Nuance
Nieuws - ICT

Dragon1Nuance bracht zopas alweer de twaalfde versie van het spraakherkenningspakket Dragon NaturallySpeaking uit. Uiteraard herkent de software je woorden weer wat nauwkeuriger en sneller dan voorheen, maar de grootste vernieuwing is dat je voortaan ook je iApparaat of Android-device als (draadloze) microfoon kan gebruiken.

Via de gratis app Dragon Remote Microphone verander je je mobiele toestel eenvoudig in een microfoon voor NaturallySpeaking 12. Als je tenminste weet waar je tijdens de installatie op moet klikken. Ontwikkelaar Nuance zaait in de Nederlandse vertaling namelijk nogal wat verwarring. Om je een hoop tijd en frustratie te besparen: kies bij opnameapparaat niét voor (het nochtans voor de hand liggende) ‘Draagbaar audioapparaat of smartphone met recordertoepassing’, maar voor ‘Dragon-toepassing voor externe microfoon’… Toen we dat eenmaal door hadden ging de configuratie plots van een leien dakje. De software reikt je zelfs netjes een QR-code aan die je met de app kan scannen, waarna computer en smartphone elkaar – via WiFi – vlekkeloos weten te vinden. Alle lof daarvoor, maar aan de onduidelijke omschrijving van de verschillende opnameapparaten mag Nuance dringend iets doen.

Trainingsfase
Dragon3Voordat je écht met Dragon NaturallySpeaking 12 aan de slag kan moet je een gebruikersprofiel aanmaken. Daar kruipt wel wat tijd in: eerst moet je gedurende ongeveer een kwartier een tekst voorlezen (zodat de software je stem en uitspraak leert kennen) en daarna wil het programma ook nog je schrijfstijl analyseren, door je e-mails en documenten onder de loep te nemen. Die tekstanalyse is niet verplicht, maar het helpt zonder meer om de nauwkeurigheid (en dus productiviteit) van NaturallySpeaking te verbeteren. De software leert trouwens sowieso voortdurend bij van elke tekst die je dicteert en corrigeert.
Na de eerste trainingsfase brengt NaturallySpeaking 12 het er al behoorlijk goed vanaf. In de lap tekst die we dicteren staan nauwelijks fouten; hooguit een keer een verkeerd gespelde naam of enkele losse woorden die de software – door de gelijkaardige klank – als één woord interpreteert. Niet dat die accuratesse ons verbaast. De vorige versie werkte al uitstekend en in deze editie is de spraakherkenning volgens Nuance nog eens tot vijftien procent nauwkeuriger geworden.

'Zet maar op Facebook'
Je gebruikt NaturallySpeaking 12 overigens niet alleen om tekst in te voeren. Met opdrachten als ‘Open Mijn Documenten’, ‘Klik minimaliseren’ en ‘Start Internet Explorer’ kan je er ook grotendeels je computer mee bedienen. Nieuw en erg handig in dat opzicht zijn de speciale internetcommando’s. Je kan het zo gek niet bedenken, of de software voert de opdracht voor je uit: ‘Zoek op Wikipedia naar Barack Obama’, ‘Zoek op de kaart naar Mali’, ‘Post dit op Facebook/Twitter’ … het werkt allemaal. Behalve voor de belangrijkste browsers biedt de nieuwe versie 12 ook speciale ondersteuning voor de webgebaseerde e-mailprogramma’s Gmail en Outlook.com (voorheen Hotmail). Een uitgebreide interactieve tutorial plus een ‘tip van de dag’, geen overbodige luxe om alle mogelijkheden van het pakket te leren kennen, maken het plaatje compleet.

Er bestaan twee versies van de software: NaturallySpeaking Home (€ 99) en de door ons geteste Premium-editie (€ 149). Extra’s van het duurdere pakket zijn onder meer integratie met Excel en PowerPoint, drie extra dicteertalen (Engels, Frans en Duits), ondersteuning van 16kHz (breedband) Bluetooth-headsets en de mogelijkheid om notities op te nemen met een digitale spraakrecorder of iOS-apparaat voor automatische transcriptie wanneer je weer aan je pc zit.

 




© 2003 - 2023 KMOwebsite - DisclaimerIntellectueel eigendomPrivacybeleid   


Websites - Zoekmachine Optimalisatie - E-commerce - Hosting en Domeinbeheer - Multimedia - Feestzaal in Vlaanderen

KMOwebsite is lid van Feweb, de vakorganisatie voor internet-ontwikkelaars.   Onze website voldoet aan de W3C en CSS standaard