Gratis wifi nu!

Gratis wifi nu!
Nieuws - ICT

Deze week laten we je zien hoe je ook in het buitenland gratis kan surfen met je smartphone, je taken beheren en antwoorden krijgen op al je vragen. Daarnaast gaan we op zoek naar een goede manier om tientallen sites (en hun nieuwsberichten) te volgen en laten we ons verleiden tot een spelletje Temple Run.

Wififinder

Dan heb je zo'n gesofisticeerde smartphone, maar vervolgens blijkt internetten in het buitenland onoverkomelijk duur te zijn. Ook wanneer dat buitenland niet verder is dan net over de grens in Nederland bijvoorbeeld. 

Maar er komt verbetering in deze Europese toestanden. De Ne­der­land­se ope­ra­tor KPN stapt mee in het sys­teem van wi­fi-de­len van Fon. Daar­door kun­nen Belga­com-klan­ten gra­tis sur­fen in Ne­der­land.

Ook in het binnenland is er verbetering. 

Sinds ruim een jaar zijn er let­ter­lijk hon­derd­dui­zen­den hot­s­pots bij­ge­ko­men, plaat­sen waar je kan in­log­gen op het in­ter­net. In­ter­ne­tabon­nees van Belga­com of Te­le­net kun­nen sinds eind 2011-be­gin 2012 gra­tis sur­fen op het draad­lo­ze in­ter­net­net­werk van an­de­re klan­ten van hun ope­ra­tor, waar ze zich ook mogen be­vin­den.

Dat sys­teem werkt als volgt: je wifi of draad­loos in­ter­net­net­werk is nor­maal ge­zien be­vei­ligd, zodat an­de­ren je net­werk niet kun­nen ge­brui­ken. Te­le­net en Belga­com stap­pen daar­van af en delen het thuis­net­werk op in twee delen: een privége­deel­te, waar je alle ver­ant­woor­de­lijk­heid draagt, en een open­baar deel. Dat staat dan open voor men­sen die net als jij bij de­zelf­de ope­ra­tor klant zijn. Zij dra­gen alle ri­si­co's.

Voor België vind je gratis wifihotspots via de site hie­ris­gra­tis­wi­fi.​be. Voor het bui­ten­land (en ook België) kan je  de app Free Wi-Fi Fin­der downloaden (iOS en Android). De app werkt online en offline (die gegevens moet je dan wel downloaden). 

Hou er wel rekening mee dat gratis WiFi vaak staat voor gedeelde WiFi en dat je daarmee wel enig risico loopt. Zeker wanneer je inlogt op hotspots van cafés of hotels ben je nooit zeker dat je niet door een medesurfer - of zelfs de uitbater van de hotspot - afgeluisterd wordt. Alles wat je met het netwerk uitwisselt kan onderschept worden, ook wanneer de hotspot op zich beveiligd is.

Er bestaan zelfs simpele tooltjes voor smartphones die (would be) hackers toelaten te kijken wie op het netwerk ingelogd is bij Gmail, Facebook of eender welke andere dienst en zijn of haar identiteit over te nemen. Daarmee kent niemand uw wachtwoord, maar dat hoeft ook niet om bijvoorbeeld uw mails te lezen, te kijken wie uw vrienden zijn op Facebook of zelfs een update in uw naam te versturen.

U beschermen is niet zo eenvoudig, al volstaat het bijvoorbeeld wel al uw dataverkeer via een zogenaamd Virtual Private Network of VPN te sluizen. Dat maakt dat elke bit of byte die u verstuurt versleuteld wordt en dus niet zomaar in te kijken is. Misschien hebt u al zo'n VPN-account via uw werkgever. In dat geval kunt u er ook gebruik van maken wanneer u helemaal niet voor het werk aan het surfen bent. De beveiliging krijgt u er als het ware gratis bij. Indien niet kunt u beroep doen op deze gratis diensten.

Tegen uitstelgedrag

Kamp je met min of meer ernstige vormen van uitstelgedrag? Dan is de iOS-app Finish een leuke manier om daar iets aan te doen. Het is een heel eenvoudige app die je taken laat indelen voor korte, middellange en lange termijn (je kan zelf definiëren hoe lang of hoe kort die termijnen zijn). Heb je een taak gedaan, dan kan je ze eenvoudig wissen en klinkt er een triomfantelijk deuntje. Door op het logo bovenaan het scherm te klikken zie je een archief van gedane taken. 

In TechCrunch kan u lezen dat de app werd ontwikkeld door twee zestienjarigen die nu eindelijk eens hun taken op tijd wilden afhebben. 

Vraag en antwoord

De vraag- en antwoordsite Quora heeft net een nieuwe versie klaar van zijn iOS app. Opvallende vernieuwingen zijn de mogelijkheid te bloggen en nieuwe topic-pagina's. Quora was een tijdlang een echte hype. Nu is het gewoon een erg goede plaats om vragen en antwoorden uit te wisselen over technologie en innovatie. De antwoorden en reacties zijn dikwijls uitvoerig en van uitstekende kwaliteit. 

De pers, maar dan anders

Gebruik je  Google Reader om de laatste posts op sites op te volgen? Dan is de Android-app Press iets voor jou. Er is veel aandacht gegaan naar een mooi en efficiënt design. Niet zeker of Google Reader en Press iets voor jou is? Kijk dan naar dit videootje en krijg er zin in: 

The Sequels

Het erg populaire game Temple Run is ideaal om tijdens dode momenten - en wie heeft die niet - langs bodemloze afgronden te rennen en te springen waarbij je wordt achternagezeten door minder sympathieke wezens. Temple Run 2 is nu beschikbaar op Android en iOS met meer navigatie-uitdagingen (bochten! heuvels! extra karakters!) en en lijkt opnieuw erg veel succes te kennen.

Nog een sequel: ik ben nogal een fan van de persoonlijke assistent Speaktoit (iOs, Android, Windows Phone). Een avatar, naar keuze vrouwelijk of mannelijk en met verschillende outfits, blijkt vrij sterk te zijn in (Engelstalige) stemherkenning. Je kan de assistent het weer vragen, of apps te openen, het nieuws voor te lezen of zelfs iets te tweeten of op Facebook te zetten. 

In de nieuwe versie, die eerst beschikbaar is op Android, is de opvallendste verandering dat je de assistent ook nieuwe instructies kan aanleren. Daar zit wel een behoorlijk prijskaartje aan vast: 2 dollar per maand of 20 dollar jaarlijks. Ik aarzel nog... 

Raadpleeg ook ons wekelijks bijgewerkte volledige app-overzicht

 
© 2003 - 2024 KMOwebsite - DisclaimerIntellectueel eigendomPrivacybeleid   


Websites - Zoekmachine Optimalisatie - E-commerce - Hosting en Domeinbeheer - Multimedia - Feestzaal in Vlaanderen

KMOwebsite is lid van Feweb, de vakorganisatie voor internet-ontwikkelaars.   Onze website voldoet aan de W3C en CSS standaard