ICT

'Franse uitgevers wezen Google-bod van 50 miljoen per jaar af'
Nieuws - ICT

Volgens de Franse krant Le Monde hebben de Franse krantenuitgevers in december een aanbod afgewezen van de Amerikaanse internetreus om voor 50 miljoen euro per jaar het conflict rond auteursrechten te schikken. In ons land kwam er toen wel een akkoord uit de bus.

Le Monde schrijft vandaag dat de onderhandelingen tussen Google en de uitgevers in het slop zitten. De deadline om tot een akkoord te komen werd al eens verschoven van december naar eind januari, maar het is niet zeker dat er deze maand een deal uit de bus komt.

Volgens de krant had Google in december aangeboden om de uitgevers een jaarlijkse vergoeding van 50 miljoen euro te betalen, weliswaar niet in cash, maar via de aankoop van advertentieruimte en commerciële samenwerkingen. De uitgevers hebben dat bod afgewezen omdat ze een vergoeding van 70 à 100 miljoen willen. Bovendien is de 50 miljoen die Google voorstelt geen gegarandeerd bedrag, maar deels afhankelijk van de behaalde omzet.

Het conflict heeft te maken met de praktijk van Google om artikels van de gevestigde media gedeeltelijk over te nemen op zijn eigen websites, zonder expliciete toestemming of vergoeding. In ons land kwamen Google en de Franstalige uitgevers in december wel tot een akkoord. De omvang van de financiële compensatie bleef toen wel geheim, al circuleert het bedrag van 5 à 6 miljoen euro. Met de Vlaamse uitgevers werd nog geen akkoord bereikt.

Wim De Preter

 
De slimste toetsencombinaties voor Windows 8
Nieuws - ICT

Win8tipsHoewel Windows 8 zich uitstekend via ‘touch’ laat bedienen, gaat er soms niks boven een goeie ouderwetse toetsencombinatie. We zetten de handigste sneltoetsen voor het nieuwe besturingssysteem even voor je op een rij.

• Zoekfunctie: om dingen terug te vinden in Windows 8 kun je – vanaf het startscherm – gewoon beginnen met typen. Handig is dat je zoekresultaten meteen opgesplitst worden in Apps, Instellingen en Bestanden.

• Vergroten/verkleinen: met Ctrl + het scrolwieltje van de muis zoom je eenvoudig in- of uit op de apps op je startscherm of andere informatie. De combinatie van Ctrl en de plus- of mintoets heeft hetzelfde resultaat.

• De meeste shortcuts voor Windows 8 bestaan uit combinaties met de Windows-toets (het vlaggetje). Houd die dus ingedrukt en druk daarna op de volgende knop(pen):

+C: opent de zogeheten charms-bar, de balk aan de rechterkant van je scherm die toegang biedt tot de belangrijkste onderdelen van Windows 8.

+H, +I, +K: geven rechtstreeks toegang tot een zeker onderdeel uit de charms-bar, namelijk de functies Delen, Instellingen en Apparaten.

+Spatiebalk: een snelle manier om de invoertaal en de toetsenbordindeling te veranderen.
+Ctrl +Spatiebalk: schakelen tussen de twee laatst gebruikte invoermethodes.

+Tabtoets: bladeren door de openstaande applicaties (die op dat moment als thumbnails in beeld verschijnen). Je kan een app op deze manier ook eenvoudig beëindigen: klik daarvoor met de rechter muisknop op de voorvertoning en kies voor Sluiten.

Met bovenstaande toetsencombinaties kan je al heel wat tijd besparen. Windows kent echter nog tientallen andere shortcuts, die vaak al heel wat versies meegaan. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen we je naar deze pagina.

 
Nooit meer je bagage kwijt met de Trakdot
Nieuws - ICT

TrakdotWereldwijd raken er op luchthavens jaarlijks zo’n 26 miljoen stuks bagage verloren. Als jouw koffer daar onverhoopt een keer bij zit, dan is dat vaak het begin van een paar hele onzekere uren of zelfs dagen. De Trakdot brengt daar binnenkort verandering in. Met dit toestel en de bijbehorende smartphone-app weet je te allen tijde waar je bagage uitspookt. Je krijgt zelfs netjes een seintje als je koffer op de band valt.

De Trakdot is een licht en compact zendertje dat makkelijk in elke bagage past. Het toestel werkt op twee AA-batterijen en communiceert via het gewone gsm-netwerk met de smartphone van de eigenaar. Omdat het apparaatje zichzelf automatisch uitschakelt tijdens het opstijgen en landen, heeft de luchthavenbeveiliging er in principe geen problemen mee. In Amerika, waar het toestel vandaan komt, raakte de Trakdot alvast moeiteloos door de strenge keuring van de FAA (Federal Aviation Administration). De verwachting is dan ook dat het handige toestel, wanneer het in april op de markt komt, overal wordt toegestaan.

Trakdot-gebruikers met een iPhone of Android-device kunnen het traject van hun bagage straks in real-time volgen via een speciale app. Heb je een minder geavanceerde telefoon, dan houdt het systeem je desgewenst via sms of e-mail op de hoogte. Daar heb je je verloren bagage uiteraard nog niet mee terug, maar je beschikt wel over de informatie waarmee het luchthavenpersoneel je koffers sneller kan opsporen. “Bovendien zorgt Trakdot voor een stuk gemoedsrust”, stelt CEO Harry Steck. “Recent onderzoek van de International Air Transport Association wees uit dat 81 procent van alle reizigers geld wil uitgeven aan een apparaatje dat hen in staat stelt om hun bagage te traceren.”

De Trakdot heeft nog enkele andere interessante features. Na het landen krijg je bijvoorbeeld onmiddellijk te horen of je bagage wel samen met jou de eindbestemming heeft bereikt. Bovendien hoef je niet langer minutenlang naar de bagageband te staren: zodra jouw koffer op de band rolt (lees: tien meter of minder bij jou vandaan is) stuurt de Trakdot via Bluetooth netjes een berichtje naar je telefoon. Geniaal!
In de Verenigde staten gaat het apparaatje ongeveer vijftig dollar kosten, naast een eenmalige activatiekost van negen dollar en een jaarlijks service-abonnement van dertien dollar. Wanneer de Trakdot naar Europa komt is nog niet bekend.

 
VRT lanceert nieuwe online radioplayer
Nieuws - ICT

Radio+De VRT heeft deze week een beta-versie gelanceerd van Radio+, een nieuwe applicatie om online naar de openbare radiozenders te luisteren. Dat zijn niet alleen de klassieke fm-zenders, maar ook de digitale zenders: Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM, MNM Hits, Klara Continuo & Nieuws+.

De verschillende radionetten van de VRT hadden al wel een eigen radioplayer, maar de nieuwe applicatie brengt die allemaal samen in een visueel en contectueel verrijkte omgeving. Zo kan je zien welke artiest er momenteel gespeeld wordt, welk programma bezig is of welke nieuwsitems actueel zijn. De player biedt ook de mogelijkheid om te reageren op radio-uitzendingen via Facebook, Twitter en email.

Het nieuwe platform werd ontwikkeld door de Gentse online studio Little Miss Robot. De nieuwe website kan gebruikt worden op computers, tablets en smartphones. Mobiele applicaties voor iPhone en Android zijn in volle ontwikkeling en worden nog dit voorjaar verwacht.

Wim De Preter

 
«StartVorige12345678910VolgendeEinde»

© 2003 - 2024 KMOwebsite - DisclaimerIntellectueel eigendomPrivacybeleid   


Websites - Zoekmachine Optimalisatie - E-commerce - Hosting en Domeinbeheer - Multimedia - Feestzaal in Vlaanderen

KMOwebsite is lid van Feweb, de vakorganisatie voor internet-ontwikkelaars.   Onze website voldoet aan de W3C en CSS standaard