Nieuws -
ICT
|
Met een nieuwe app voor smartphones én tablets wordt de digitale krant van De Tijd voortaan ook rechtstreeks beschikbaar voor Android toestellen.
Een klein jaar na de lancering van een universele webapp die lezers via hun browser toegang geeft tot de kranten van De Tijd en L'Echo is het nu de beurt aan een zogenaamde 'native app' voor Android die de gebruiksvriendelijkheid verder verhoogt. Via de applicatie krijg je een overzicht van de jongste uitgaven en kan je een krant toevoegen aan je eigen bibliotheek. Voor abonnees met een 'compleet' of 'digitaal' abonnement kan dat zonder meerkost. Wie de krant af en toe digitaal wil lezen kan losse exemplaren kopen via de Play Store van Google.
De app geeft je bij het downloaden de keuze tussen een 'light' en een 'complete' versie, waarbij het verschil hem zit in de kwaliteit van de krantenpagina's bij inzoomen. Dat maakt de app ook bruikbaar voor wie onderweg een nieuwe krant wil binnenhalen - op een 3G verbinding bijvoorbeeld. Naast inzoomen kan je de artikels ook aantikken, waarbij ze in perfect leesbare tekstvorm verschijnen. Gedownloade kranten kunnen daarna ook zonder internetverbinding gelezen worden.
Naast De Tijd kreeg ook zusterkrant L'Echo een eigen Android applicatie. |
Nieuws -
ICT
|
Bij de installatie van Windows 8 kan in principe weinig misgaan … behalve wanneer je de voorbije maanden hebt zitten experimenteren met de Consumer Preview van het besturingssysteem. Die sprak namelijk alleen Engels en dàt wordt tijdens de upgrade niet automatisch gecorrigeerd. In deze tip leggen we je uit hoe je Windows 8 Nederlands of eender welke andere taal leert spreken.
Windows 8 kan van huis uit met tientallen talen overweg. Om plaats te winnen levert Microsoft die niet allemaal standaard mee, maar je kan ze wel afzonderlijk downloaden in de vorm van een zogeheten Language Pack. Als je computer na de installatie Engels of een andere (ongewenste) taal spreekt en je wilt switchen naar het Nederlands, ga dan als volgt te werk:
• Typ in de Metro-interface (dat is het nieuwe startscherm met de tegels) het woord Language. Er verschijnt vanzelf een invoerveld zodra je begint te tikken. • Klik onder het zoekvenster op Settings en daarna, links daarvan, op Add a language. Windows schakelt nu over naar de traditionele bureaubladweergave en opent het configuratiescherm. • Onder Change your language preferences klik je nogmaals op Ad a language. Je krijgt nu een overzicht van alle talen te zien, waarin je Dutch (Nederlands) selecteert. De optie Dutch (België) is namelijk geen taalpakket, maar omvat voorlopig enkel de Azerty-toetsenbordindeling die in ons land gangbaar is. • Ga naar de Opties van de toegevoegde taal, klik daar op Download and install language pack en wacht tot de installatie is voltooid. Het Nederlandse taalpakket neemt zo’n 50 megabyte in beslag en is in een paar minuten binnengehaald. • Plaats de nieuwe taal vervolgens helemaal bovenaan het lijstje, met Move up, zodat het de standaardtaal van Windows 8 wordt. • Vergeet niet om de toetsenbordindeling even te veranderen in Belgian (Period), anders heb je straks een Nederlands Qwerty-klavier waarmee het wel eens lastig kan zijn om in te loggen. • Om de nieuwe taal definitief te activeren, hoef je je alleen maar even af te melden en weer aan te melden. Dat doe je via de accountfunctie, rechts bovenaan in de Metro-interface (Sign out). |
|
Nieuws -
ICT
|
Je muziekbibliotheek beheer je met iTunes voor pc of Mac, maar je smartphone of mp3-speler is een Android? Dan is doubleTwist Player een app die niet in je collectie mag ontbreken.
doubleTwist Player lijkt op het eerste gezicht een gewone mediaspeler voor video’s en muziek, met internetradio als leuke extra, maar de ware kracht van de gratis app schuilt in de koppeling met iTunes. Daardoor kun je je Android-device net zo makkelijk met Apples muziekprogramma synchroniseren als een iPod of iPhone. Tenminste, dat is de bedoeling. Via de USB-verbinding wist de computer onze Samsung Galaxy S2 namelijk niet te vinden. Na de nodige mislukte pogingen besloten we het onszelf wat makkelijker te maken, door doubleTwist AirSync te installeren. Dat is de betaalde en luxere versie van de app (€ 4,99) die het onder meer mogelijk maakt om je media draadloos te synchroniseren via WiFi. En dat ging wel van de eerste keer goed.
Het synchronisatieproces verloopt trouwens niet via iTunes zelf, maar via het programma doubleTwist, een gratis download voor Windows en Mac OS X. Deze software neemt de mediabibliotheek van iTunes compleet over (muziek, video’s en foto’s) en stelt je ook in staat om je afspeellijsten te importeren. Eventuele sterren die je aan liedjes hebt toegekend, blijven netjes behouden.
Een interessante extra van de app is de mogelijkheid om je muziek draadloos naar een Apple TV te streamen, via AirPlay. Iets wat doorgaans voorbehouden is aan iOS-toestellen. Opgelet: Mac-gebruikers die hun Android-toestel (bekabeld) willen synchroniseren met doubleTwist Player, moeten in sommige gevallen eerst even de gratis tool Android File Transfer installeren. |
Nieuws -
ICT
|
Je hebt er vast ook wel een paar: Facebook-contacten die jou, zodra ze je online zien komen, onmiddellijk vastklampen voor een chat. Heb je daar op dat moment geen zin in of tijd voor, weet dan dat je jezelf vrij eenvoudig ‘onzichtbaar’ kunt maken.
Vaak wil je op Facebook alleen maar even meegluren naar wat er in andermans ‘spannende’ leven gebeurt. Snel door wat statusupdates scrollen en dan weer weg, want er moet ook nog gewerkt worden. Een chat is dan wel het laatste wat je kunt gebruiken, maar voor je het weet hang je eraan en doe je je sociale verplichting. Resultaat: weer vijf minuten verkwanseld.
Facebook biedt gelukkig een paar instellingen om het chatgedeelte van het sociale netwerk helemaal naar je hand te zetten. Om te beginnen, maar die oplossing is nogal rigoureus, kun je de chatmodule volledig uitschakelen. Ga daarvoor naar de Opties van de chatbalk (het tandwieltje helemaal rechts onderaan in de browser) en kies voor Chat uitschakelen. Voor een meer verfijnde methode kies je in het uitklapmenu beter voor voor de Gevanceerde chatinstellingen. Daarmee kan je heel precies aangeven welke contacten (of groepen van contactpersonen) met jou mogen chatten en welke niet. Er zijn twee mogelijkheden die op het eerste gezicht precies hetzelfde doen: • Chat inschakelen voor alle vrienden behalve… • Chat alleen voor bepaalde vrienden uitschakelen…
Een vertaalfout van Facebook, zowaar, want in werkelijkheid is optie twee natuurlijk bedoeld om de chat enkel voor bepaalde contacten ín te schakelen. Vrienden toevoegen of uitsluiten gaat heel makkelijk; zodra je begint te typen vult Facebook de namen automatisch aan. Uiteraard kun je de gemaakte instellingen altijd weer terugdraaien, via dezelfde Geavanceerde chatinstellingen.
Overigens is het ook mogelijk om een contactpersoon tijdens een chatsessie het zwijgen op te leggen, via het geopende chatvenster. Klik hiervoor op het tandwiel (bovenaan het venstertje) en vervolgens op Chat voor ‘naam contactpersoon’ uitschakelen. Persoonlijk raden we je deze weinig subtiele manier van boycotten echter niet aan. |
|