'Franse uitgevers wezen Google-bod van 50 miljoen per jaar af'

'Franse uitgevers wezen Google-bod van 50 miljoen per jaar af'
Nieuws - ICT

Volgens de Franse krant Le Monde hebben de Franse krantenuitgevers in december een aanbod afgewezen van de Amerikaanse internetreus om voor 50 miljoen euro per jaar het conflict rond auteursrechten te schikken. In ons land kwam er toen wel een akkoord uit de bus.

Le Monde schrijft vandaag dat de onderhandelingen tussen Google en de uitgevers in het slop zitten. De deadline om tot een akkoord te komen werd al eens verschoven van december naar eind januari, maar het is niet zeker dat er deze maand een deal uit de bus komt.

Volgens de krant had Google in december aangeboden om de uitgevers een jaarlijkse vergoeding van 50 miljoen euro te betalen, weliswaar niet in cash, maar via de aankoop van advertentieruimte en commerciële samenwerkingen. De uitgevers hebben dat bod afgewezen omdat ze een vergoeding van 70 à 100 miljoen willen. Bovendien is de 50 miljoen die Google voorstelt geen gegarandeerd bedrag, maar deels afhankelijk van de behaalde omzet.

Het conflict heeft te maken met de praktijk van Google om artikels van de gevestigde media gedeeltelijk over te nemen op zijn eigen websites, zonder expliciete toestemming of vergoeding. In ons land kwamen Google en de Franstalige uitgevers in december wel tot een akkoord. De omvang van de financiële compensatie bleef toen wel geheim, al circuleert het bedrag van 5 à 6 miljoen euro. Met de Vlaamse uitgevers werd nog geen akkoord bereikt.

Wim De Preter

 
© 2003 - 2024 KMOwebsite - DisclaimerIntellectueel eigendomPrivacybeleid   


Websites - Zoekmachine Optimalisatie - E-commerce - Hosting en Domeinbeheer - Multimedia - Feestzaal in Vlaanderen

KMOwebsite is lid van Feweb, de vakorganisatie voor internet-ontwikkelaars.   Onze website voldoet aan de W3C en CSS standaard